Program

Zeneterápiás Klub │ HIÁNYPÓTLÁS – zeneterápiás tapasztalatok felépülő függőkkel és a prevencióban

19:00
Könyvtár

A pandémia és az azt követő válság időszakában egyre inkább láthatóvá válik az a probléma, hogy sokan keresik a boldogságot vagy a megnyugvást kémiai szerek vagy problémás viselkedések (pl. szerencsejáték, online játékfüggőség, telefonfüggőség, kapcsolatfüggés, szex-, közösségi oldal- vagy éppen a munkamánia, táplálkozás vagy valamely kényszeres viselkedés) segítségével. A függés kialakulása során az érintettek szervezetében vagy pszichéjében a sóvárgás, elvonási tünetek, szégyen és bűntudat érzése is megjelenik. Mégis nehéz ezekről lemondani, hiszen ezek a szerek vagy szokások azt a megnyugvást, biztonságot vagy boldogságot adják, amire használójának szüksége van.
A Zeneterápiás klub március 20-ai találkozóján azokat a zeneterapeutákat és a zeneterápiás munkához kapcsolódó más szakembereket, kollégáinkat hívjuk kerekasztal beszélgetésre, akik felépülő függőkkel dolgoznak vagy dolgoztak zeneterápiás eszközökkel.
A beszélgetés során igyekszünk bemutatni a klinikai értelemben vett szenvedélybetegek, valamint a betegség szintjét még el nem érő, hétköznapi értelemben vett problémás viselkedések zeneterápiás segítésének lehetőségeit.
Legfontosabb kérdéseink:  Hogyan segíti a zene mint testtudatos jelenlétet támogató tevékenység az érzések, szükségletek megfogalmazását, kifejezését ? Hogyan teremt lehetőséget a biztonsággal és az öngondoskodással kapcsolatos tapasztalatok átélésére a terápiás munkában? Hogyan teremtenek lehetőséget a zeneterápiás foglalkozások a konfliktuskezelés, a küzdelem, az empátia és mások szándékának megértésére? Hogyan tudja a zeneterápia mint játék erősíteni az önfegyelmet, a figyelmet, a feszült helyzetekben való megmaradást, az elköteleződést és a jelenlétet?
Vendégeink, beszélgetőtársaink Borsfay Krisztina (pszichológus, zeneterapeuta), Bódi Zsófia (zeneterapeuta, énekes), Cselenák Zsolt (zeneterapeuta, zeneszerző), Fülemile Judit (zeneterapeuta, mentálhigiénés szakember) és Harsányi Gergely (pszichológus) lesznek.

Zeneterápiás szakmai klub zeneterapeuták, a zeneterapeutákkal együttműködő orvosok, egészségügyi, pedagógiai és szociális szakemberek, valamint a zeneterápia iránt érdeklődők és érintettek találkozóhelye. Az előadásra a szakembereken kívül szeretettel várjuk az érintett családtagokat, ismerősöket is.


A program ingyenes és minden érdeklődő számára nyitott! Az előadásról videofelvétel készül!

A Zeneterápiás Klub házigazdái: 
Ittzés Zsuzsa és Kovács Petra
FB_50

A Zeneterápiás Klub YouTube csatornája:
YT_80

A programra a belépés díjtalan. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

2023 március 20 hétfő